Het bandenlabel

Het EU-bandenlabel stelt vele eisen aan een autoband. Omdat het aanbod aan autobanden op de markt erg uitgebreid is verdeeld bestaan er vereisten voor het EU Bandenlabel in 3 verschillende categorieën. Namelijk:

1 - Brandstofverbruik / rolweerstand
De rolweerstand heeft een belangrijke invloed op het brandstofverbruik van de auto. Met het bijkomende brandstofverbruik heeft de rolweerstand ook invloed op hoe zuinig de auto rijdt en in hoeverre de auto voor uitstoot zorgt. Dit komt omdat een laag brandstofverbruik een positief effect heeft op de CO2 uitstoot van het voertuig. Er zit een brandstofbesparing van 1,5 % tussen een klasse verschil. En tussen het hoogste (label A) en het laagste (label G) zit zelf een maximum verschil 7,5 %. Er zijn dus zowel economische als ecologische factoren waarmee rekening moet worden gehouden dus.

2 - Grip op nat wegdek / remprestatie
De grip en remweg van des betreffende autoband zijn misschien wel de belangrijkste veiligheidskenmerken van een autoband. Wanneer een autoband hier goede testscores op haalt resulteert dit in een hogere classificering van de band. Omdat de veiligheid van de bestuurder en haar passagiers voorop staat kan een goede band de cruciale factor zijn in het vermijden van een ongeval. Dit wordt bij nat wegdek ingedeeld in klassen A tot en met F. Waarbij klasse “A” de best presterende klassse is en “F” de minst goed presterende. (Klassen D en G worden niet gebruikt voor personenwagens).3 - Extern rolgeluid / geluidsemissie
Het rolgeluid van een bedrijfswagenband draagt bij aan eventuele geluidsoverlast. Naast de gemeten waarde in decibel (dB), toont het label het geluidsniveau in klassen van één tot drie geluidsgolven. Drie geluidsgolven geven aan dat deze banden de termijn die geldt vanaf 2016 zal worden overschrijden. Banden met twee geluidsgolven voldoen aan deze toekomstige norm. Banden met één geluidsgolf vallen met meer dan 3 dB onder deze norm. Kort gezegd kun je de golven dus als volgt interpreteren.

1. zwarte golf: stil (3 dB of meer onder de Europese limiet)
2. zwarte golven: matig (tussen de Europese limiet en 3 dB minder)
3. zwarte golven: luid (boven de Europese limiet)

 

bandenverkoop

Heeft u vragen ? neem gerust Contact met ons op!