Waarom moet ik regelmatig mijn bandenspanning controleren?

Eén van de belangrijkste factoren die de eigenschappen van een band bepalen, is de bandenspanning. De band dient altijd op de juiste spanning te zijn, want hierdoor:

bandenspanning

* vermindert u uw brandstofgebruik
* slijten uw banden minder snel
* heeft u meer grip op de weg
* profiteert u van een strakker stuurgedrag
* heeft u een betere acceleratie

Het is absoluut aan te raden minimaal eens in de twee weken, bijvoorbeeld tijdens uw bezoek aan het benzinestation, de bandenspanning te controleren.

Wat is de juiste bandenspanning voor mijn banden?

De fabrikant heeft voor uw auto de juiste bandenspanning vastgesteld. Kijk daarvoor in het instructieboekje. Meestal staat de juiste spanning vermeld in de deurpost van het bestuurdersportier of aan de binnenkant van de tankklep. Bij de meeste benzinestations, VACO-gecertificeerde bandenspecialisten en autobedrijven vindt u ook een bord met daarop voor alle automerken en -types de correcte bandenspanningen.

<5>Het meten van de huidige spanning: Verwijder het ventieldop. Zet de spanningsmeter op het ventiel en lees de spanning van de band af. Er zijn in Nederland verschillende soorten apparatuur in gebruik. Zo kan het voorkomen dat u de gewenste bandenspanning vooraf moet instellen.

<5>Is de bandenspanning te laag? Door middel van het indrukken van een handvat of knop van de spanningsmeter kunt u extra lucht in de band laten lopen. Blijf lucht toevoegen tot de juiste spanning is bereikt. Herhaal dit bij alle vier de banden.

Vergeet overigens uw reserveband niet! Breng deze ook op de geadviseerde bandenspanning. Bij apparatuur waar u vooraf de gewenste bandenspanning moet instellen gebeurt het bijvullen automatisch.

Wanneer weet ik dat ik mijn banden moet vervangen

De minimale profieldiepte waaraan een band moet voldoen is wettelijk vastgesteld op 1,6 mm. Wij adviseren echter al de band bij een restprofiel van 2 mm te vervangen.

Het is daarom verstandig regelmatig uw profieldiepte te meten. Speciale profieldieptemeters zijn bij de vakhandel te koop.

Niet alleen profieldiepte
Uiteraard is de veiligheid van uw banden niet gegarandeerd met alleen voldoende profieldiepte. Door een te hoge of te lage bandenspanning, inrijdingen, stoeprandjes of bijvoorbeeld een aanrijding kunnen uw banden schade oplopen. Hierdoor kan doorrijden op deze banden niet veilig meer zijn.

 

Wat zijn de juiste banden voor mij?

U heeft nieuwe banden nodig. Als u zich er enigzins in gaat verdiepen zal het u misschien al snel duizelen. Zoveel merken, soorten, maten; welke is nu de juiste voor uw voertuig? De VACO-gecertificeerde bandenservicespecialist helpt u graag. Hij informeert en adviseert.

Wat betekent de code aan de zijkant van de band precies

band maat zijkant

205/55R16 91W wat betekent dat ?
205 staat voor de bandbreedte in mm
55 de band heeft een hoogte van 55% van de breedte
16 velgen doorsnee in inches
91 staat voor het draagvermogen van de band (91 = 615 kg)
W Snelheidscodering (W = t/m 270 km/h)

Wat zijn winterbanden precies?

Winterbanden zijn speciaal ontwikkeld voor gebruik onder koude en vooral natte weersomstandigheden. De rubbersamenstelling en het profielontwerp zijn hier speciaal op toegespitst. De bijzondere rubbersamenstelling met silica zorgt er bijvoorbeeld voor dat deze juist flexibel en elastisch blijft bij lage temperaturen. Hiermee heeft u een optimale grip op het wegdek, al vanaf 7 graden celcius en lager. Dit in tegenstelling tot reguliere (zomer)banden,
die juist stugger worden bij lagere temperaturen. Ook zorgt het uitgekiende profielontwerp met de vele dwarsgroeven en lamellen voor een betere waterafvoer, waardoor de kans op aquaplaning aanzienlijk afneemt.

Wij adviseren winterbanden te monteren zodra de ‘R’ in de maand is. Vanaf medio maart kunnen de winterbanden weer omgewisseld worden voor de zomerbanden.

 

bandenverkoop

Heeft u vragen ? neem gerust Contact met ons op!